AUDIJEVA VIZIJA PRIHODNOSTI

Quattro s štirikolesnim pogonom in lahka konstrukcija. Ko je bil leta 1994 predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi, je Audi A8 poslal jasno sporočilo konkurenci. V naslednjem intervjuju nam je Oliver Hoffmann, član odbora za tehnični razvoj, zaupal številne zanimivosti o pomenu in znanju, ki ga je Audi pridobil od takrat, razgovoril pa se je tudi o tem, kako znamka izpolnjuje vse bolj zapletene zahteve digitaliziranega sveta.

  

Prvi Audi A8 je bil mejnik v razvoju znamke Audi. Kakšno vlogo je imel A8 takrat in kakšno vlogo ima danes pri pojmovanju blagovne znamke, tudi pri razlikovanju od konkurence?

Oliver Hoffmann: A8 je bil prvi korak znamke v luksuznem razredu. Hkrati je s številnimi tehničnimi inovacijami in progresivnim dizajnom strankam in konkurenci poslal močno sporočilo, ki veli, da je Audi tudi vodilna znamka in prava sila v segmentu tradicionalnih luksuznih limuzin. Še danes je vodilni model, ki opredeljuje, kaj za nas v tem segmentu pomeni premium. To se mi zdi še posebej fascinantno pri A8.

Omenili ste, da A8 bolj kot kateri koli drug avtomobil predstavlja premium standarde znamke. Kako je Audi opredelil premijskost leta 1994 in kaj pomeni premium danes?

Oliver Hoffmann: Leta 1994 je bil poudarek na tehnologijah, kot sta Audi Space Frame in štirikolesni pogon quattro, na dinamični vodljivosti in udobju v vožnji ter na visokokakovostni izkušnji v notranjosti. Od takrat so izvrstni materiali, najboljša izdelava in izjemno udobje sedežev postali standard. Danes premium opredeljuje celotno izkušnjo. V to sodijo priročna oprema, kot je sprostitveni sedež v 13 cm daljšem A8 L z vrsto možnih nastavitev, opcijsko masažno funkcijo in ogrevanim naslonom za noge, tehnične funkcije, kot sta tehnologija OLED ali aktivno vzmetenje ter visokozmogljivi elektronski sistemi, kot je centralni krmilnik za pomoč vozniku, znan kot zFAS. Ta nenehno ustvarja celovito sliko okolice iz kombiniranih senzorskih podatkov. Vsi pomočniki, vključno z daljinskim pomočnikom pri parkiranju, imajo koristi od te baze podatkov. Vendar ne gre samo za to, kaj je tehnično mogoče. Predvsem gre za prepoznavanje in izpolnjevanje potreb strank.

A8 nagovarja premium kupce po vsem svetu. Kako lahko Audi nenehno na novo predvideva vse bolj heterogene zahteve?

Oliver Hoffmann: Naši kupci luksuznega razreda so mlajši od konkurence. Vse bolj so osredotočeni na nematerialne stvari – na stvari, kot so čas, prostor ali avtonomija. Na Kitajskem, na primer, opažamo, da naši kupci A8 radi vozijo. Notranjost uporabljajo kot pisarno, kjer lahko telefonirajo in pišejo e-pošto ali uporabljajo funkcije sedeža za sprostitev. Sicer pa si ob vikendih želijo sesti za volan in uživati ​​v vožnji. Avto mora biti tako zabaven na sprednjem levem sedežu kot na zadnjem desnem. Zaradi tega so vozne lastnosti prav tako del celotne izkušnje luksuzne limuzine. Predvidljivo aktivno vzmetenje, na primer, omogoča zelo širok razpon – od dinamične do žametno mehke vožnje. Vsako kolo posebej krmili z elektromehanskimi aktuatorji, kar bistveno zmanjša nagibanje karoserije avtomobila, zaradi projekcije, ki temelji na kameri, pa vozilo odlično izravnava nagib. Poleg tega se karoserija nagne v ovinek do treh stopinj, kar pomeni, da je zavijanje skoraj neopazno – neverjetno povečanje udobja! Dva zaslona na zadnji strani predelanega A8 sta prav tako prilagojena pričakovanjem naših strank. Dopolnjujeta najsodobnejšo generacijo multimedijskega vmesnika (MMI), zaradi česar lahko na primer potniki na zadnjem sedežu na teh zaslonih zrcalijo vsebino svojega pametnega telefona. Vsi ti primeri kažejo, kako raznolike so potrebe in zahteve naših strank.

A8 je postavil številne nove tehnične standarde. Kateri so za vas najpomembnejši mejniki, ki jih je ustvaril A8?

Oliver Hoffmann: Vrnimo se v leto 1994: da bi utemeljil naše želje v konkurenci svetovnega razreda, je A8 potreboval lastnosti, ki niso bile le prepričljive, ampak dejansko precej impresivne. In to smo ponudili že od začetka z aluminijasto konstrukcijo in štirikolesnim pogonom quattro. Audijev Audi Space Frame je dal D2 veliko prednost glede teže pred primerljivo konstrukcijo iz jekla. Njegova okretnost in učinkovitost sta bila temu primerno visoka. Štirikolesni pogon quattro je izboljšal tudi vodljivost A8 – k temu je seveda pripomogel tudi S8, ki je šel na trg leta 1996. Osebno se mi zdita 6-litrski motor W12, ki ga uporabljamo v A8 od leta 2001, in 5-litrski V10 FSI s 450 KM, ki poganja generacijo D3 S8, še posebej impresivna. Močno sporočilo pošilja tudi oklepni A8 L Security, ki ga je Audi prvič predstavil leta 2005 in je priljubljen med znanimi političnimi, gospodarskimi in družbenimi osebnostmi. Naslednji velik korak naprej je tehnologija LED-luči. A8 je prvi Audi, ki uporablja LED-dnevne luči. Bili smo prvi, ki smo dali zadnje LED-luči v serijsko proizvodnjo. Tretja generacija (D4) mi je ostala v spominu zaradi dveh lastnosti: leta 2009 smo se odločili, da prenehamo z dvojno strategijo in A8 opremimo z zračnim vzmetenjem. Ta odločitev se je popolnoma izplačala, nobena tehnologija vzmetenja bolje ne uteleša ravnovesja med udobjem in vodljivostjo. Poleg tega je bil D4 prvi A8 s hibridnim pogonskim sistemom. Začel je pot današnjim priključnim hibridom. Mimogrede, sedanji A8 je bil tudi prvi Audi z operacijskim sistemom na dotik s haptično povratno informacijo.

A8 predstavlja Audijev pristop k izzivanju meja tehnično mogočega. V kolikšni meri se tak način razmišljanja odraža v drugih serijah?

Oliver Hoffmann: Naj bo popolnoma jasno – Audi A8 je naš vodja inovacij. Naredimo vse, kar je v naši moči, da vedno najprej uvedemo najnovejšo tehnologijo v A8, nato pa v druge serije in segmente. Pristop, ki ga vnesemo v proizvodnjo tega avtomobila, se širi v preostanek našega portfelja. To je zato, ker potrebe strank niso raznolike in zahtevne le v luksuznem razredu. Od konkurence se moramo ločiti s kakovostjo in udobjem tudi v kompaktnem razredu. To velja ne glede na to, ali govorimo o svetlobni tehnologiji, sistemih za pomoč vozniku ali infotainment. Popolnoma se zavedamo, da se od nas pričakuje takšen napredek.

Notranjost v A8 je vedno igrala pomembno vlogo. Zdaj in v prihodnosti je notranjost zaradi digitalizacije in nadaljnjega razvoja funkcij samodejne vožnje vse pomembnejša. Kaj to pomeni za proces razvoja in oblikovanja prihodnjih vozil izven premium segmenta?

Oliver Hoffmann: Notranjost A8 je bila vedno prostor za dobro počutje. To pomeni, da je osrednje vprašanje za prihodnost, kako bom preživel čas v svojem avtomobilu, ko ne bo več treba voziti? Avto je vse bolj pomemben kot »tretje mesto« poleg doma in službe. Postaja živ svet, kjer je v središču osebna svoboda. Avto postane pisarna, kino ali prostor za igre, nakupovanje ali sprostitev. Zato bo v prihodnosti tudi okolje za dobro počutje osrednja točka – s spremenljivimi položaji sedežev, celovito zabavo in svetlobnimi učinki, s katerimi se pri Audiju igramo z velikimi stroški in visoko stopnjo tehnične izpopolnjenosti. Zaradi tega smo spremenili naš pogled na proces oblikovanja in razvoja. Zdaj avtomobile razvijamo od znotraj navzven, torej precej premišljeno okoli potnikov.

Audi se želi postaviti kot popolnoma električen. Kako parametri uspeha A8 prispevajo k prihodnjim električnim premium modelom znamke?

Oliver Hoffmann: A8 je veliko prispeval k tlakovanju poti prihodnjim električnim modelom. Dal vam bom tri primere. Lahka, sestavljena zasnova luksuzne limuzine je kritičen dejavnik pri elektromobilnosti. Bolj kot kadar koli prej je to povezano s prihrankom teže in učinkovitostjo. Standardni 48-voltni blagi hibridni sistem in priključni hibridni pogon v A8 TFSI e prav tako pomenita pomemben korak na poti do popolne elektrifikacije znamke. Po drugi strani pa so vetrovi in ​​drugi hrupi še posebej opazni pri povsem električnih avtomobilih. Ciljno usmerjena in učinkovita izolacija ima zato večjo vlogo kot kadar koli prej. Izjemno tih in dobro izoliran A8 že ponuja številne rešitve na tem področju, vključno s kompleksnimi koncepti tesnil vrat, dvojnim akustičnim steklom in tesnili na priključnih mestih. Zame pa je zelo pomembno, da e-mobilnosti ne definiramo zgolj v smislu tehnologije. Mobilnost jutrišnjega dne mora ponuditi individualne in čustvene izkušnje, zadovoljiti potrebe strank in preprosto biti zabavna.

Kako je z Audijevim premium portfeljem?

Oliver Hoffmann: Audi je premium znamka, zato ima luksuzni razred za nas pomembno vlogo. To se odraža tudi v A8, ki je bil z izboljšavami prilagojen za prihodnja leta. Poleg tega delamo na konceptih, ki bodo opredelili mobilnost visokega razreda za prihodnost. En primer je koncept Audi grandsphere, ki smo ga razstavili pred kratkim. Ponuja avtonomno vožnjo in svobodo brez primere. Z odpravo volana, stopalk in zaslonov smo razvili notranjost s popolnoma novim občutkom za prostor. Potniki imajo neoviran pogled in dostop do vseh funkcij digitalnega ekosistema. To sega od individualno prilagojene ponudbe informacijsko-zabavne vsebine do različnih konfiguracij poti do restavracij in hotelov. Kot mi to vidimo, Audi postavlja želje svojih strank v ospredje za prihodnost.