AUDEMARS PIGUET, SODOBNA KLASIKA

Audemars Piguet je ob praznovanju 50. obletnice debija Royal Oaka oboževalce visokega urarstva osredotočil na najbolj ikonično uro znamke. In zakaj ne? To je sodobna klasika oblikovanja in lahko rečemo cvet vrhunskega urarstva. Oprostili bi vam, če bi mislili, da je Royal Oak edina kolekcija švicarskega urarja, toda leta 2019 je ta lansiral serijo Code 11.59, linijo ur, ki je povezala klasična okrogla ohišja z značilnim osmerokotnikom Royal Oak. Hitro naprej v leto 2022 in AP je podvojil to kontroverzno zbirko. Novi Code 11.59 Audemars Piguet Selfwinding Flying Tourbillon briljantno prikazuje to drzno novo arhitekturo in je idealen uvod v zbirko.

  

Kljub temu, da se trži kot raziskovanje čistosti, je model Selfwinding Flying Tourbillon kompleksna ura, ki prvič združuje zlato, keramiko in oniks v enem paketu. Rezultat je osupljiv in združuje različne materiale, oblikovne elemente in urarsko znanje. Ohišje predstavlja dva sloga oblikovanja, pri čemer prvi predstavlja tradicionalno zaobljeno ohišje, izdelano iz 18K belega zlata. To je v nasprotju z osmerokotno sredino ohišja, izbrušeno iz črne keramike, kar jasno namiguje na DNK Royal Oak, ki je osrednjega pomena za znamko. Ponuja čudovit dvobarvni učinek, ki ga je omogočilo sodelovanje AP s strokovnjaki pri Bangeterju – švicarskem družinskem podjetju, specializiranem za napredno keramiko.

Ta pozornost do podrobnosti in uporaba znanja tretjih oseb se nadaljujeta s kamnito številčnico – zasnovano z mislijo na čistost in preprostost. Ker je številčnica ponos časomera, so jo iz enega samega kamna črnega oniksa izdelali obrtniki AP-jevega dolgoletnega partnerja Someco. Značilno ohišje in številčnica iz naravnega kamna dajejo uri prefinjeno in elegantno estetiko, hkrati pa ohranjajo nekaj hišnega sloga AP.

Seveda je ta čudovita zunanjost ohišje za napreden mehanizem, ki se ponaša z zapletom letečega tourbillona. Kletka le tega je vidna skozi številčnico in hrbtno stran ohišja iz safirja in učinek je hipnotizirajoč, ura pa ob tem uspešno združuje belo zlato s črnim oniksom in graciozne obline z ravnimi linijami. Minimalistična postavitev številčnice daje pogled na napredno mehaniko mehanizma in ponuja še en uspešen kontrast. Nobenega dvoma ni, da Code 11.59 Audemars Pigueta ostaja kontroverzna zbirka, ki se razlikuje od ikoničnega Royal Oak. Toda ta novi dodatek je poslastica za ljubitelje vrhunskega urarstva in si ga je vredno podrobneje ogledati.