ARTDEKOJEVSKI SODOBNI IZRAZ

Koliko vam osebno pomenijo elementi in produkti notranjega oblikovanja. Ste se kdaj vprašali, kaj je na vaših poličkah v kopalnici, na nočni omarici ali dnevni sobi, morda na pisalni mizi? V času, ki ga preživimo vedno več doma, vsaj meni toliko bolj pomeni, da je moja dišeča svečka, moj okvir za slike skladen z elementi in materiali, ki so mi blizu. Ne predstavljam si življenja brez kristala iz naše unikatne skorajda 400 let stare Rogaške ali pa vsaj kakšnega od izdelkov porcelana Meissen in Rosenthalove vaze, ki jo je oblikoval celo Karl Lagerfeld, ki je tudi del mojih predmetov, ki me prebujajo in odpeljejo v sanjski, moj svet. Seveda pa venomer odkrivam nove in se znova in znova zaljubljam v čudovite drobne detajle, s katerimi iz dneva v dan delim skupni dom. Tako sem lani odkril znamko, ki so jo na slovenska tla pripeljali v čudoviti ambientalni pravljici v trgovini Emporia Doma. Znamka L’objet je mojo pozornost pridobila z artdekojevsko porcelanasto dišečo svečo, ki je pokrita s čudovito pozlato 24 kt, na vrhu katere poje ptiček. Najbrž vsakemu svojo zgodbo, a meni mojo, in mi pričara moj košček tujine, v domače okolje. Rojen v Izraelu se je Elad preselil in ustalil najprej na Beverly Hillsu, kjer je opremljal razkošna stanovanja in kaj hitro dojel, da ima izostren občutek za to, kar manjka na trgu pri opremi čudovitih stanovanj, ter se ustalil v New Yorku. Njegova vizija je v letu 2004 z lastno znamko L’objet v ospredje postavila kvaliteto in ročno izdelavo unikatnih izdelkov, ki jih danes opazimo v vsemogočih vrhunsko opremljenih stanovanjih. Obdobje art decoja ga je od nekdaj privlačilo in njegove stvaritve lepo sovpadajo tako z minimalističnimi sodobnimi objekti, kot se hkrati lepo zlijejo s še tako zahtevnim prostorom. Sam že komaj čakam, da odkrijem nove kolekcije in da v trgovini Emporia Doma izpostavijo novo izložbo, ko venomer ustvarijo poželjivost izbranih izdelkov v njej. Le kako potem ne bi napisal pisma Božičku z naštetimi vsaj nekaterimi izdelki iz trgovine Emporia Doma in znamke L’Objet.
  

DAVID: Zakaj ste se odločili, da zgradite svojo lastno znamko L’Objet? Je bil pri tem kak poseben razlog ali morda trenutek v vašem življenju?

ELAD YIFRACH: Deloval sem kot oblikovalec, opremljevalec interierja in med delom in iskanjem mojih projektov sem čutil, da je na trgu praznina za predmete, ki sem jih imel v mislih. Odločil sem se, da bom poskusil ustvariti svoje ideje in tako se je pred petnajstimi leti rodila moja znamka L’Objet.

DAVID: Kakšno delo ste opravljali pred tem, preden ste ustanovili lastno znamko L’Objet?

ELAD YIFRACH: Delal sem kot notranji oblikovalec in sem se osredotočal na stanovanjske projekte po Beverly Hillsu, in drugod po čudoviti Kaliforniji.

DAVID: Kako težko je bilo postati del asortimana dekorativnih izdelkov v velikih trgovinskih kompleksih, kjer imajo le izbrane vrhunske znamke za dekor notranjosti naših prostorov in vas lahko opazimo tudi tam?

ELAD YIFRACH: Na začetku je trajalo nekaj časa, da so nekatere trgovine in njihovi kupci izdelkov za prodajo končnim potrošnikom prebavili našo vizijo in naš oblikovalski jezik, vendar se mi zdi, da smo bili na trgu sprejeti kar z velikim navdušenjem. Danes smo globalna znamka, ki se distribuira v 66 državah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji. V trgovini Emporia Doma.

DAVID: Predvidevam, da je bilo zelo težko ugajati okusu nekaterih znanih osebnosti. Kaj je bil največji izziv ali najtežje uresničena želja posameznika do danes?

ELAD YIFRACH: Nikoli ne poskušamo ugajati, vedno oblikujem z namenom ustvariti čudovit, funkcionalen predmet z najboljšo mogočo izdelavo. Čutim, da ga kupci takoj prepoznajo in zato tudi cenijo.

DAVID: Kako velik del v vašem življenju zavzame zgodovina?

ELAD YIFRACH: Zgodovina in kultura sta zame velik navdih, moj oblikovalski jezik je zakoreninjen v zgodovini, nadgrajen s sodobnimi preobrati.

DAVID: Ko raziskujemo filme o zgodovinskih osebnostih in dogodkih, vedno opazujemo in obožujemo posebno notranjost. V katerem obdobju zgodovine bi najraje živeli?

ELAD YIFRACH: Želel bi si živeti v Parizu v letih med 1940 in 1960. Mislim, da sta gibanji moderne in art decoja zelo lepi in izjemno navdušujoči v arhitekturi.

DAVID: Če bi si skozi zgodovino lahko izbrali eno osebnost in opremili njen dom, kdo bi to bil in zakaj?

ELAD YIFRACH: Zagotovo bi to bil Yves Saint Laurent, všeč mi je, kako je eklektičen in kako lepo se razvija njegov slog do danes. Njegovi domovi v Marakešu in Parizu so tako zelo različni in tako edinstveni.

DAVID: Med vašimi kolekcijami najdemo veliko izdelkov iz porcelana in zlata. Kaj danes vam in vašim strankam pomeni zlato v primerjavi s preteklostjo?

ELAD YIFRACH: Zlato je univerzalni dragocen material in ima toliko čudovite zgodovine v vsaki kulturi. Uporabljamo ga na sodoben način in všeč mi je, kako čudovito povzdigne vsak predmet, ki se ga dotakne.

DAVID: V vaši ponudbi lahko najdemo široko paleto izdelkov, od okrasnih izdelkov za dnevno sobo do izdelkov za jedilnice ali celo izdelkov za osebno nego in dišav? Nam lahko poveste kaj več o vašem asortimanu izdelkov?

ELAD YIFRACH: Moj cilj ustvarjanja izdelkov pri znamki L’Objet je, da se z njimi dotaknem vseh petih čutov, želimo si in upamo, da oblikujemo predmete in izdelke, ki vam dajo popolno zaznavno izkušnjo, kot izraz tega, kdo smo in našega življenjskega stila, za katerega upamo, da ga bomo navdihnili tudi med čim več naših strank.

DAVID: Kako pomembna je danes umetnost v vaših očeh? Kako vpliva na življenje ljudi?

ELAD YIFRACH: Umetnost je najboljša predstavitev življenja na poetičen in iskren način. Dobra umetnost bo vzbudila številna čustva in vas navdihnila na nepredstavljive načine. Vedno je moj odličen vir navdiha in moja velika strast.

DAVID: Med vašimi dišavami in izdelki za osebno nego lahko najdemo izvrstne kreacije in njihove sestavine. Katera je za vas najbolj posebna in zakaj? Kakšna je zgodba za tem, če nam jo lahko razkrijete?

ELAD YIFRACH: Kolekcija Apothecary je zame zelo posebna, želel sem si ustvariti razkošno dišavo in kopel ter telesno izkušnjo, ki je povsem naravna z uporabo najboljših surovin in olj. Želim si, da bi lahko vsi tako skrbeli za svoje telo in uživali v edinstveno zasnovanih dišavah, ki smo jih razvili. Narava ima toliko daril že sama po sebi, naša telesa so del nje, zato je uporaba naravnih formul, ki so čiste za okolje in za našo kožo, glavna prednostna naloga in vrhunsko razkošje namenjeno nam samim.

DAVID: Zdi se, da je tema o trajnosti vse bolj prisotna v našem vsakdanjem pogovoru. Kakšno je vaše stališče do tega vprašanja? In kako je s trajnostjo v vašem podjetju?

ELAD YIFRACH: Trajnost je zelo pomembna tema in bi morala biti na prioritetni listi vseh nas. Sodelujemo z obrtniki, ki vse izdelajo ročno iz organskih, naravnih materialov, iz keramike, porcelana, pa vse do naših dišavnih izdelkov. Ustvarjanje čudovitih produktov s poštenimi nameni je naše vodilo in to je tudi del tega, kar trajnost sploh predstavlja. Vzdrževanje obrti in uporaba finih naravnih surovin.

DAVID: Če bi morali izbrati en element iz narave, s katerim bi delali izključno do konca vašega življenja, kateri element bi to bil?

ELAD YIFRACH: To je težko vprašanje, saj obožujem toliko različnih materialov. Verjetno bi izbral porcelan, čutim, da pri njem venomer odkrijem nove stvari, kaj lahko še ustvarimo z njim.

DAVID: Katera razstava vas je najbolj navdušila doslej ali dela katerega umetnika?

ELAD YIFRACH: Picasso je zame vedno velik navdih, uporabil je drugačne materiale in oblike umetnosti, da je izrazil svoje ideje in občutke vse od kiparstva do slikarstva in keramike.