ALPINE WEC POGUMNO V NOVO SEZONO

Alpine je z leta 2013 začetim programom vzdržljivostnega dirkanja dosegla uspeh in se zdaj loteva novega izziva. Po dveh naslovih prvaka v evropskem prvenstvu ELMS, dveh naslovih svetovnega prvaka v prvenstvu FIA WEC in treh prestižnih zmagah v dirki 24 ur Le Mansa se je lani Alpine uspešno vrnila v elitni razred tega športa, v katerem je dosegla nekaj najbolj bleščečih uspehov v svoji zgodovini.

  

Alpine je, zvesta svojim genom, lani uspešno opravila z izzivom prehoda v razred Hypercar. Dirkalnik Alpine A480, zaupan vešči ekipi Signatech in trojici dirkačev Nicolasu Lapierru, Andréju Negrãu in Matthieuju Vaxivieru, se je hitro uveljavil kot edini resni tekmec moštvu prvakov, ki je boj za končno uvrstitev potegnil vse do zadnje dirke sezone v Bahrajnu.

Na podlagi dragocenih izkušenj iz te prve sezone bo moštvo Alpine Elf Endurance letos stavilo na stabilnost, da bi doseglo novo stopnico na najvišji ravni tega športa.

Kot svetovni podprvak v lanskem svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA bo moštvo ponovno zaupalo Nicolasu Lapierru, ključnemu akterju uspešnosti znamke s puščičastim A v letih 2016 in 2019. Francozu se bosta pridružila še Brazilec André Negrão, dvakratni zmagovalec 24 ur Le Mansa, ki z Les Bleus dirka od leta 2017, in rojak Matthieu Vaxiviere, ki je ves svoj talent potrdil že od prvih dirk z Alpine. Enako kot v letu 2021 bodo imeli trije dirkači en sam cilj: v šestih dirkah prvenstva z vsemi močmi poskusiti Alpine zagotoviti vrhunsko uvrstitev kljub vedno večji konkurenci v tem elitnem razredu. Leto 2022 bo tudi priložnost za pripravo na prihodnji dirkalnik Alpine LMDh, ki bo razvit iz šasije Oreca in bo imel v Viry-Châtillonu zasnovan motor Alpine, v razredu Hypercar pa bo tekmoval od leta 2024. Ekipa z dirkalnikom Alpine A480 s startno številko 36 bo sezono začela v Sebringu v ZDA z uradnim prologom FIA WEC, ki bo od 12. do 13. marca, prva dirka pa bo 13. marca na istem dirkališču.

Laurent Rossi, glavni izvršni direktor Alpine: »Vzdržljivostni tekmovalni program Alpine poudarja našo pripadnost in naše ambicije v avtomobilskem športu. Alpine je s tekmovanjem v formuli 1 in v vztrajnostnem prvenstvu ena redkih znamk, ki je hkrati udeležena v dveh svetovnih prvenstvih FIA, v katerih se bomo spet pomerili s prestižnimi tekmeci. Zaupam ekipi Philippa Sinaulta z bogatimi in plodnimi izkušnjami ter mnogimi uspehi v tem športu, ki je znamki Alpine že zagotovila briljantne uvrstitve v Le Mansu in na mednarodni sceni v minulih skoraj desetih letih. Letos bo izziv še večji, vendar sem prepričan, da bo naše moštvo tudi tokrat izpolnilo pričakovanja ljubiteljev znamke Alpine.«

Spored dirk 2022:

12. – 13. marec: Prolog – Sebring (ZDA)

18. marec: 1.000 milj Sebringa (ZDA)

7. maj: 6 ur Spa-Francorchampsa (Belgija)

8. – 12. junij: 24 ur Le Mansa (Francija)

10. julij: 6 ur Monze (Italija)

11. september: 6 ur Fudžija (Japonska)

11. november: 8 ur Bahrajna (Bahrajn)