ALBANSKA OBALNA STRAŽA Z MOČNIM SLOVENSKIM PRIDIHOM

Kot mladi smo vsi radi spremljali Obalno stražo s Pamelo Anderson in Davidom Hasselhoffom na čelu in se prepuščali divjim dogodivščinam in prigodam fantov in deklet v rdečem. Obale Los Angelesa, Havajev, divji valovi, nič ni predstavljalo prevelikega zalogaja. No, sedaj, ko smo obudili spomine, je čas za nekoliko drugačno obalno stražo, tokrat z močnim slovenskim pridihom.

  

Slovensko podjetje Ski&Sea, generalni uvoznik in serviser za znamke BRP, Lampuga, Seabob ter Jetloader za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Makedonijo, Črno Goro, Kosovo in Albanijo, je namreč v sodelovanju z uradnim albanskim prodajalcem BRP proizvodov Moto Tirana napravilo izjemen korak k modernizaciji flote obalne straže Albanije (Policia Kufitare) s predajo 35 novih izjemno zmogljivih modelov Sea-Doo GTX PRO 130.

Enote, ki bodo služile za zagotavljanje nadzora, varovanje obale in hiter odziv na vodi, bodo do 1. junija 2023 razporejene po celotni obali Albanije, s čimer bosta varnost in brezskrbnost turistov in domačinov dobila povsem novo dimenzijo, delo pa bo olajšano tudi uradnim organom. S tem je tako obalna straža Albanije storila velik korak naprej, saj je hkrati poleg povečanja varnosti in izboljšanja odzivnosti rešila tudi težavo s kapacitetami, ki jo je pestila v preteklosti, poleg neurejene zakonodaje.

Na slovesni primopredaji so bili prisotni številni visoki državni predstavniki, na čelu s predsednikom vlade Edijem Ramo, družbo pa so mu delali minister za obrambo Niko Peleshi, veljaki v vrhu albanske državne policije in vodje obalne straže, ki so s ponosom izrazili zadovoljstvo nad možnostmi, ki se odpirajo z novimi pridobitvami.

A slovenski ni bil le uvoznzik osnovnih modelov, temveč tudi podjetje Tehnologika, vodilno podjetje v državi na področju hipne vzpostavitve intervencijske razsvetljave in osvetlitve velikih površin. Podjetje je zastopnik vodilnih proizvajalcev svetlobnih teles in zaščitne opreme za specializirane intervencijske službe, plodove njihovih uslug pa redno žanjejo Slovenska vojska, policija, reševalci, gasilci, DARS in druge interventne službe. Podjetje Tehnologika je s sodelovanjem v projektu poskrbelo za kakovostno razsvetljavo in zvočno signalizacijo, ki dosega najvišje svetovne standarde.

Verjamemo, da bo posodobitev flote poleg vsega prej naštetega prinesla tudi porast v priljubljenosti vodnih športov in razcvet turizma, saj še vedno velja dejstvo, da je skupna odgovornost vseh uporabnikov rekreativnih proizvodov, da se poleg užitka ustvarja tudi občutek varnosti na vodi, ne le za uporabnike temveč tudi za okolico.

BRP pri tem družbeno prispeva močan vpliv, saj v sodelovanju s svojimi partnerji izobražuje in širi pomembne informacije med uporabnike. O tem nas uči tudi priročnik BRP ODGOVOREN VOZNIK, ki je poln uporabnih nasvetov in pravil, ki jih moramo upoštevati za maksimalen užitek ter varnost na vodi.