AKTIVNI STE LAKHO TUDI DOMA

Do pred kratkim je bilo delo od doma za številne zaposlene dobrodošla alternativa vsakodnevnemu obisku delovnega mesta, saj jim je pomagalo, da so bolj uravnoteženo usklajevali svoje profesionalno življenje z zasebnim. V času pandemije COVID-19 je delo od doma postalo nova norma za zelo veliko ljudi, saj poleg vseh drugih prednosti pomaga upočasniti širjenje virusa. Vendar tovrstno delo pri številnih vrstah poklicev in zaposlitev ni realna alternativa. Nešteto ljudi namreč dan za dnem daje vse, da bi naš svet še naprej deloval in zagotavljal osnovne storitve, naj gre za gasilce, policiste, zdravstvene delavce, prodajalce … Prav tako je enako tudi s profesionalnimi športniki, ki jim je »delo od doma« v primeru, da v bližini njihovega doma ni na voljo primerne infrastrukture, lahko onemogočeno. Toda z ustvarjalno uporabo vsakdanjih predmetov, eksperimentiranjem in pozitivnim duhom lahko trening prenesemo v svoj dom in ga povežemo s filmsko produkcijo, kot v svojem najnovejšem videu dokazuje profesionalni gorski kolesar Fabio Wibmer.

Fabio, kot profesionalni gorski kolesar praviloma večino dneva preživite na prostem. Kako ste se počutili ob razglasitvi omejitev v Avstriji?

Fabio Wibmer: Kot kolesar večino časa preživim na prostem, bodisi na podeželju ali kot v mojem primeru v mestu in slednjega pač uporabljate kot svoje igrišče. Ko je začela veljati prepoved gibanja, je bil sprva to nekakšen šok, vendar so se vsi zavedali, da so razmere resne in moramo upoštevati pravila, če se želimo čim prej vrniti v normalno življenje. Zdaj lahko vidimo, da so bile omejitve smiselne. Vseeno pa je bilo zame pomembno, da ostanem pozitiven in čim bolj koristno izkoristim čas doma. Več časa kot imate, bolj ste lahko kreativni in to, da se ne pustim dotolči, sem videl kot majhen izziv.

Kaj je bil glavni izziv za vas osebno? Kako ste se spoprijeli s tem in ali imate kakšne anekdote o tem, kaj vam je pomagalo?

Fabio Wibmer: Največji osebni izziv je bila pravzaprav misel, da ne bi mogel kolesariti. Zelo rad namreč vpnem kolo na vrh svojega razreda V in se odpeljem v mesto ali v kolesarski park. Seveda v teh razmerah to ni bilo mogoče in težko je bilo ostati brez tega ter sprejeti, da moram sedaj kar naenkrat nekaj postoriti doma. Moram reči, da sem zelo vesel, da živim v hiši z vrtom, zato imam na voljo nekaj malega prostora, da »spustim paro«. Res je, da je vse skupaj omejeno, toda če ste kreativni, imate veliko možnosti. Na splošno sem nekdo, ki poskuša kar najbolje izkoristiti vsako situacijo in iskati pozitivne vidike. To velja tudi za te čase, zato sem se vprašal, kako lahko najbolje izkoristim okoliščine in naredim nekaj zase in se zabavam. Ker sem kolesar in rad kolesarim, je bilo očitno, da moram najti način, kako se ukvarjati s športom kar doma.

Ali kot gorski kolesar po navadi trenirate sami? Ste morali svoj trening sploh spremeniti?

Fabio Wibmer: Vožnja z gorskim kolesom je individualni šport, rad pa kolesarim z drugimi kolesarji ali v skupini. Bolj zabavno je, ko lahko drug drugega potiskate naprej. Vsekakor sem moral spremeniti trening, kajti okolica mesta ali pripravljene proge so moje »igrišče«. Najprej sem torej moral pogledati, kaj imam doma in kaj bi lahko pomagalo pri treningu s kolesom.

Torej ste prišli na idejo, da bi takšne ovire postavili kar pri vas doma?

Fabio Wibmer: V bistvu sem nekdo, ki se vedno trudi biti kreativen in gledati na stvari z drugega zornega kota. Tako se mi je zdelo razmeroma enostavno, da sem postavil neke vrste progo za trening z uporabo stvari, ki sem jih imel doma. Nekajkrat sem že postavil različne stvari na vrtu, zdaj pa sem imel veliko časa za razmišljanje in iznajdljivost s svojim kolesom. Ali je bil to skok s strehe ali pristanek na pralnem stroju, vse to je rezultat razmišljanja, ko imate veliko časa za iskanje novih idej.

Ali lahko drugi ljubiteljski gorski kolesarji pripravijo poligon za trening doma? Kako lahko trenutni čas izkoristijo zase?

Fabio Wibmer: Mislim, da ima vsak kolesar sredstva, da na tak ali drugačen način nekaj postavi doma. Če imate vrt, je še bolje, toda v svoji hiši ali stanovanju ste tudi lahko kreativni. Že samo vaja lovljenja ravnotežja z obema nogama na pedalu na stoječem kolesu je lahko za nekatere dober izziv in jim daje priložnost, da dejansko samo sedijo na kolesu in izboljšajo svoje spretnosti.

Kako preživite svoj čas, ko se ne vozite po svojem malem poligonu?

Fabio Wibmer: Pravzaprav smo zadnje štiri do pet tednov porabili samo za izdelavo videa. Ali smo postavili del poligona, zbirali ideje ali pa cel dan snemali, nekateri triki so namreč dejansko potrebovali do 600 poskusov. Pri tem projektu sem zelo užival, saj je čas, ki ga preživite s sodelavci, tudi na daljavo, še bolj intenziven in iz njega izhajajo bolj izvirne ideje.

Trenutno vsi govorijo o trdoživosti. Če izziv izkoristite kot priložnost in kar najbolje izkoristite situacijo, je to znak trdoživosti. Kaj vam pomaga sprejeti trenutno situacijo in jo spremeniti v nekaj pozitivnega?

Fabio Wibmer: Seveda so razmere težke za vse. Vseeno pa ta čas daje marsikomu priložnost, da uresniči projekte, ki se sicer morda nikoli ne bi zgodili. Prepričan sem, da obstaja veliko ljudi, ki imajo briljantne ideje, a preprosto nimajo časa, ki bi ga jim posvetili. Današnje razmere nam ponujajo idealno priložnost. Kar se mene tiče, sem v bistvu imel idejo o tem projektu in sem pogosto razmišljal o njem, vendar nikoli nisem imel časa, da bi se ga lotil.

Kaj ste se naučili iz aktualnih razmer in česa se najbolj veselite?

Fabio Wibmer: Naučiš se ceniti stvari, ki si jih prej jemal kot samoumevne, na primer vožnjo po kolesarskih parkih ali pa samo to, da lahko ješ v restavraciji. Zame je bilo dobro preživeti več časa z najbližjimi, za kar na žalost pogosto nimam dovolj časa. Resnično mislim, da se najbolj veselim tega, da se usedem v svoj avto, pripnem kolo in kar nekam odidem s kolesom, ni važno kam.