AFRIŠKA USTVARJALNOST

Razstava Africa Fashion (Afriška moda), ki je v muzeju V&A v Londonu svoja vrata odprla v soboto, 2. julija, je pomembna razstava, ki slavi neustavljivo ustvarjalnost, iznajdljivost in neustavljiv globalni vpliv sodobne afriške mode. Razstava je doslej najobsežnejša razstava afriške mode v Združenem kraljestvu in slavi vitalnost in inovativnost te živahne scene, tako dinamične in raznolike kot celina sama.

  

Prvič so na ogled nove pridobitve, ki poudarjajo modne trende dneva z vse celine, povezane z osebnimi pričevanji, tekstilom in fotografijami. Poudarjeni predmeti vključujejo fotografije 10 družin, ki so se odzvale na javni poziv, obleko Alphadi iz bombaža in medenine, ki jo je oblikovalec podaril muzeju, in nov kos, ki ga je posebej za razstavo oblikoval Maison ArtC.

Na razstavi je poleg tega na ogled več kot 250 predmetov, od tega približno polovica iz muzejske zbirke, od tega 70 novih pridobitev. Številna oblačila na razstavi so iz osebnih arhivov izbranih ikoničnih afriških oblikovalcev iz sredine dvajsetega stoletja – Shade Thomas-Fahm, Chris Seydou, Kofi Ansah in Alphadi, kar pomeni, da bodo njihova dela prvič prikazana v londonskem muzeju. Razstava slavi tudi vplivne sodobne afriške modne ustvarjalce, vključno z Imane Ayissi, IAMISIGO, Moshions, Thebe Magugu in Sindiso Khumalo. Africa Fashion prikazuje te predmete in zgodbe, ki stojijo za njimi, skupaj z osebnimi vpogledi oblikovalcev, skupaj s skicami, uredniškimi objavami, fotografijami, filmi in posnetki z modnih brvi.

Dr. Christine Checinska, višja kustosinja African and African Diaspora: Textiles and Fashion, je dejala: »Naše vodilno načelo za afriško modo je v ospredje postaviti posamezne afriške glasove in perspektive. Razstava predstavlja afriško modo kot samodefinirajočo umetniško obliko, ki razkriva bogastvo in raznolikost afriških zgodovin in kultur. Razstaviti vso modo v tako veliki regiji bi pomenilo poskus nemogočega. Namesto tega Afriška moda slavi vitalnost in inovativnost izbora modnih ustvarjalcev, raziskuje delo avantgarde v dvajsetem stoletju in ustvarjalce v središču te eklektične in kozmopolitske scene danes. Upamo, da bo ta razstava sprožila ponovna pogajanja o geografiji mode in spremenila igro na tem področju.«

Začenši z afriško neodvisnostjo in osvoboditvenimi leti, ki so sprožila radikalno politično in družbeno preureditev po vsej celini, želi razstava raziskati, kako je moda, poleg glasbe in vizualnih umetnosti, oblikovala ključni del afriške kulturne renesanse in postavila temelje današnji modni revoluciji. Med sodobno modo, konfekcijo, izdelavo po naročilu in okrasjem skuša razstava ponuditi tudi pogled od blizu na novo generacijo revolucionarnih oblikovalcev, kolektivov, stilistov in modnih fotografov, ki danes delajo v Afriki. Raziskuje, kako je digitalni svet pospešil širitev industrije in nepovratno spremenil globalno modo, kot jo poznamo. Od svetovnih tednov mode do slavnih nosilcev in vloge družbenih medijev, Africa Fashion slavi in ​​podpira raznolikost in iznajdljivost modne scene celine.

Razstava je del širše in stalne zaveze V&A, da poveča muzejsko stalno zbirko del afriških oblikovalcev in oblikovalcev iz afriške diaspore, ki sodelujejo pri pripovedovanju novih večplastnih zgodb o bogastvu in raznolikosti afriške ustvarjalnosti, kultur in zgodovin, z uporabo mode kot središče dogajanja.

Razstavo spremlja širši javni program, osredotočen na afriško modo, vključno z internimi pogovori in pogovori, učnimi dogodki, glasbenimi nastopi in brezplačnim obiskom dogodkov v živo.