ADVENT V SPLITU

26. 11. 2018 je v slaščičarni Lolita v Ljubljani, potekala predstavitev mesta Split in letošnjega adventa pod imenom ZIMSKI AKVAREL – adventne in božične svečanosti v Splitu, ki bo potekal med 1. 12. 2018 in 7. 01. 2019. Več informacij o samem programu lahko najdete spodaj.

Če načrtujete svoje adventno potovanje, ne smete zaobiti najbolj sončne adventne destinacije. Enega najuspešnejših zimskih dogodkov na Hrvaškem – Advent v Splitu – bost letos doživeli v novi preobleki. Od 1. 12. 2018 do 07. 01. 2019 bo Split v okvirju dogodka pod novim imenom »ZIMSKI AKVAREL – adventne in božične svečanosti v Splitu« obarvan s tradicijo in zabavo. Na božičnem sejmu na Rivi tudi letos lahko uživate v božičnih okraskih, priložnostnih spominkih in bogati kulinarični ponudbi ter glasbenih nastopih. Na Rivi vas letos pričakuje tudi bogat dnevni program – otroški programi, nastopi klap, klasični kvinteti, zabavne skupine, zbori. Hari Rončević, klapa Šufit, Dalmatino, Četiri Tenora, klapa Iskon, Slavonija Band, Neno Belan & Fiumensi bodo del bogatega programa na Rivi, kjer vas bo na otvoritveni svečanosti zabaval eden izmed najbolj priljubljenih hrvaških pevcev – Giuliano.

Celotno mesto izžareva tradicijo in zabava vas čaka na vsakem kotičku kot so denimo Turistična palača, Kampus in Get, poseben program pa lahko pričakujemo tudi na Pjaci. Splitske restavracije so pripravile različne kulinarične projekte, zahvaljujoč katerim počitnice v Dalmaciji lahko doživimo z vsemi čutili. Prazniki so čas družinskega druženja in veselja, zato sta Strossmayerjev perivoj ali Đardin postala prava božična čarovnija za otroke in družine. Ta božični kotiček je osvetljen z barvitimi božičnimi okraski, mesto pa je polno priložnostnih otroških 3D likov in glasbenih ter dramskih programov, plesnih predstav in simpatičnih daril. Vsak dan bodo na sporedu tematski programi, kot so nastopi cerkvenih zborov, ki bodo v Đardin prinesli veselje božiča, poleg tega pa si lahko ogledamo tudi nastope mladih glasbenikov v sodelovanju z Glasbeno mladino Split ter nastope študentov Glasbene akademije Univerze v Splitu. Sobota v Đardinu je rezervirana za otroške programe, nedelja pa za koncerte orkestrov in zborov klasične in duhovne glasbe. Da bi ustvarili božično vzdušje na čim več mestnih trgov, bo Trg Gaje Bulata decembra postal Trg uličnih umetnikov, kjer bodo najrazličnejši umetniki z vsakodnevnim priložnostnim programom oplemenitili trg z božičnimi zvoki. Obiskovalci bodo lahko kupili tudi spominke in okraske.

Ker si božičnih slovesnosti ne moremo predstavljati brez priložnostnih pesmi, so tudi v starem Splitu tradicionalno hodili od hiše do hiše in so pevci stali na balaturi, sularu ali dvoru ter peli priložnostne pesmi svojim gostiteljem, ki so jih nato častili. Navdušeni nad omenjenimi starimi običaji so člani KUD »Jedinstvo« prilagodili kolendo, tako da ženska vokalna skupina folklornega ansambla, oblečena v narodne noše, zabavlja meščane in njihove goste z a cappela izvedbami božičnih pesmi na privlačnih mestnih lokacijah (Peristil, Pjaca, Voćni trg, Vestibul).

Celoten program lahko pogledate na www.visitsplit.com