ADIDAS, USPEH IN KAKOVOST

Začeli so v pralnici in osvojili svet. Dosegli so velike rezultate in se včasih tudi borili za dosego njihovih ciljev. Dali so vse od sebe po najboljših močeh, se izpopolnjevali in rasli. Ko pišejo prihodnost, se s ponosom obračajo na svojo bogato zgodovino. To je njihova zgodba. To je zgodba znamke Adidas.

  

1900-1944: Zgodnji začetki

Vsaka velika zgodba ima začetek in Adidas je svojo začel v majhnem mestu na Bavarskem v Nemčiji. Po zahtevnih prvih korakih v pralnici svoje mame, je Adi Dassler leta 1924 registriral “Gebrüder Dassler Schuhfabrik” in začel svojo misijo: zagotoviti športnikom najboljšo možno opremo za doseganje rekordov in zmag. Zlate medalje v Amsterdamu (1928, Lina Radke) in Berlinu so bile prve nagrade ter mejniki in šele začetek velike zgodbe, ki jo je podjetje s časom spisalo.

1949 – Ponoven začetek

18. avgusta 1949 je Adi Dassler pri 49 letih začel znova. Registriral je podjetje “Adi Dassler Adidas Sportschuhfabrik” in začel sodelovati s 47 zaposlenimi v majhnem mestu Herzogenaurach. Istega leta je nato registriral še čevelj, ki je vključeval tudi zaščito legendarnih adidasovih treh črt. Od skromnih začetkov do globalne zgodbe o uspehu, ki jo je pospešil čudež …

1954 – Čudež v Bernu

Kdo bi si mislil, da bodo vijaki v nogometnih čevljih pomagali pisati zgodovino? Ko se je nemška nogometna reprezentanca v finalu mundiala leta 1954 soočila z do tedaj nepremagljivimi Madžari, je slednja z zmago osvojila več kot le pokal, saj je njihova neverjetna zmaga še desetletja odmevala po vsem svetu. To je bil tudi dan, ko se je znamka za vedno zapisala med znamke, ki so in bodo krojile razvoj nogometne igre.

1958: Rebook, bodoči brat

Dva brata, ki delata skupaj, saj športniku želita najboljše. Se sliši znano? No, ta zgodba se je začela čez kanal, kar nekaj milj stran od Herzogenauracha. Medtem ko je Adidas po čudežu iz leta 1954 nadaljeval rast, sta dva britanska moža po imenu Joe in Jeff Foster dala podjetju svojega dedka “J.W. Foster and Sons ”(ustanovljeno leta 1895) novo ime: Reebok. Več o tem pa kasneje.

1967: Lepo perje, lepe ptice

Kaj je v imenu? Vse, če nekaj poimenujete po “Kaiserju”. Ko je model trenirke Franz Beckenbauer praznoval svoj prvenec, je postal prvi kos oblačila Adidas, ki je podjetju, ki se je do sedaj specializiralo za obutev, odprl povsem nova obzorja.

1968-1970: Zaupanje športnikov

Kako si skozi desetletja zaslužiti zaupanje športnikov svetovnega slovesa? Z razvijanjem inovativnih produktov, ki športnike naredijo boljše. Skrivnost uspeha Adija Dasslerja je imela sicer še dodatno osebno sestavino: srečeval se je s športniki, pozorno poslušal njihovo mnenje in nenehno opazoval, kaj je mogoče izboljšati ali celo izumiti, da bi podprl njihove potrebe. Zaradi tega so najboljši od najboljših zaupali znamki in njenemu ustanovitelju od samega začetka. In to se ni spremenilo niti do danes.

1970-1972: Ena žoga za vse

Obutev za dobitnike zlate medalje? Opravljeno. Oblačila za rekorderje? Opravljeno. Kaj pa nekaj kar bi lahko uporabili za brcanje? Opravljeno, seveda. Leta 1970 je Adidas namreč izdelal uradno okroglo usnje imenovano TELSTAR, ki je bilo izdelano za namene svetovnega prvenstva leta 1970. Kot že pove ime TELSTAR, je bila žoga zasnovana za izboljšanje vidljivosti na črno-beli televiziji. To oznanja tudi začetek čudovitega partnerstva, saj je znamka na vsakem mundialu, ki je sledil, poskrbela za uradno žogo prvenstva.

1972: Trilist in Olimpijske sanje

Leta 1972 se je ves svet obrnil nad Nemčijo, kjer so se v Münchnu odvijale olimpijske igre. Pred samimi igrami je Adidas predstavil nov logotip, ki je za vedno ostal del DNK podjetja: trilist, ki simbolizira uspešnost. Danes kolekcija Adidas Originals predstavlja in časti življenjski slog in ulico. Časi se lahko spremenijo, kakovost pa ostaja večna.

1972-1978: Razvoj v strokovnjaka na vseh področjih

Od Herzogenauracha do širnega sveta: tri črte so se z leti razširile na vse športe in kontinente. To se kaže v širokem krogu športnikov, ki zaupajo znamki. Poleg pričakovanih kandidatov, kot je argentinska reprezentanca in druge nogmetne velesile in posamezniki sta tukaj tudi ikona na prostem Reinhold Messner, ki je plezal v čevljih Adidas in telovadka Nadia Comaneci, ki je dosegla popolno 10, večkrat. Kot zanimivost, mnogi mladi ljudje verjamejo, da je Stan Smith samo ime superge, ne vedo pa, da je bil eden največjih teniških igralcev doslej, po njem pa je ime dobil tudi model superg.

1978: Smrt ikone

Adi Dassler je umrl 6. septembra, malo pred svojim 78. rojstnim dnem. Moški, ki je skoraj sam na novo opredelil industrijo športnih izdelkov in lestvico kakovosti dvignil za kilometer, je pustil za seboj cvetoče podjetje. Konec ene Dasslerjeve dobe je postal začetek druge: Adijeva žena Käthe je s pomočjo sina Horsta prevzela podjetje in nadaljevala to lepo zgodbo.

1982-1989: Bodoči brat bo kmalu tu, Rebook je na poti

30 let po tem, ko sta Joe in Jeff Foster preimenovala podjetje svojega dedka, je bil Reebok pripravljen prevzeti čelo kolone. Dobesedno. Po odmevnem trendu, ko je “in” postal fitnes, so dekleta po vsem svetu trenirala v oblačilih Rebook, medtem ko je fitnes profesionalka Gin Miller postala obraz Step Reeboka. In to še ni vse: inovacija PUMP je leta 1989 prevzela tržišče, zaradi česar je Reebok postalo znano ime tudi v drugih kategorijah.

1984: Računalnik na vaših nogah

Danes se morda to zdi povsem običajno, toda v osemdesetih letih prejšnjega stoletja računalnik nikakor ni spadal v vaš čevelj, še manj pa se nam je tam zdel uporaben. No, Adidasa to ni zaustavilo, ravno nasportno. Micropacer, ki je pred svojim časom predstavljal sistem, ki je danes znan kot miCoach,  je športnikom že pred skoraj 40 leti zagotavljal vpogled v statistiko uspešnosti.

1986: Združitev umetnosti in športa

Ko je ameriška hip hop skupina Run DMC izdala “my Adidas”, je šlo za to, da bi svetu predstavili zgodbo o delavnih ljudeh v temačnih soseskah in o njihovem čistem navdušenju nad supergi. Adidas je za to ljubezensko zgodbo izvedel šele, ko je skupina med koncertom pred 40.000 oboževalci v zrak držala superge s tremi črtami – eden od obiskovalcev na koncertu je bil namreč zaposlen v podjetju. Pesem je postala hit, Run DMC ter Adidas pa sta postala nepričakovana, a edinstvena partnerja. Ta združitev umetnosti in športa ne samo, da je v nebo izstrelila večni trend ulične mode, ampak je tudi zaznamovala rojstvo neatletskih promocij v industriji športnih izdelkov.

1989: Konec Dasslerjeve ere

Nenadna smrt Horsta Dasslerja leta 1987, dve leti potem, ko je umrla njegova mati Käthe, je pomenila nemirne vode za podjetje Adidas. Leta 1989 je podjetje postalo delniška korporacija, hčerki Adija Dasslerja pa sta svoje delnice prodali leta 1990. Potem ko sta hčerki Dassler zapustili podjetje, so spremembe vodstva in vprašljive strateške odločitve leta 1992 povzročile rekordno izgubo in podjetje pripeljale blizu bankrota. A vseeno, kdo nima rad lepe zgodbe o povratku?

1993: Novi varuh spečega velikana

Robert Louis-Dreyfus, novi izvršni direktor je naredil skoraj nemogoče delo enostavno. Skupaj s partnerjem Christianom Tourresom je razumel, da skoraj bankrotiranega Adidasa ni treba ponovno izumljati, čes da slednji preprosto potrebuje novo smer. Speči velikan se je iz prodajnega preusmeril v tržno usmerjeno podjetje, s tem pa se je usmeril nazaj na pot rasti. Leta 1995, šest let po tem, ko je podjetje postalo korporacija, je Adidas zopet postal javen, slogan podjetja pa se je glasil: “Vedeli smo takrat, vemo tudi sedaj”.

1998-1994: Inovacije nikoli ne spijo

Medtem ko se je podjetje še ukvarjalo s finančnimi izzivi, se je nova marketinška ekipa Adidas preusmerila na tisto, po čimer je bila poznana že leta: izboljšanje športnikov. Nekatere najbolj znane adidasove inovacije, kot so Torsion (1989), koncept opreme (1991), Streetball kampanja (1992) in nogometni čevelj Predator (1994), so se rodile v tej dobi.

1997: Nov član družine – prihaja Salomon

Na povratku na pravo pot, je Adidas v svojo ekipo dodal novega člana. S prevzemom skupine Salomon in njenih blagovnih znamk Salomon, TaylorMade, Mavic in Bonfire je podjetje spremenilo ime v Adidas-Salomon AG.

1998: Dom, preljubi dom

V letu sprejema družbe v DAX, ki ga sestavlja 30 največjih nemških družb, se je Adidas-Salomon AG zavezal k svojim koreninam. 1998 je zaznamoval začetni signal za gradnjo “sveta športa”, ki je nastal na mestu nekdanje ameriške vojaške baze. Slednja se je spremenila v nov štab tik pred Herzogenaurachom. Z uradno selitvijo eno leto kasneje se je kampus v naslednjih letih nenehno obnavljal, razširjal in posodabljal, da bi gostil rastoče podjetje in njegove zaposlene.

2001: Inovativen vodja

Herbert Hainer je postal novi izvršni direktor Adidas-Salomon AG, z njim pa je bil poudarek družbe še bolj osredotočen na inovacije. ClimaCool (2002), adizero (2004) in nogometni čevelj F50, ki je bil  predstavljen v Nemčiji na svetovnem prvenstvu FIFA 2006, so postali pravi hiti – tako kot novi izvršni direktor. Herbert Hainer je vodil družbo od enega rekorda do drugega.

2000… : Novo tisočletje, nove divizije

Ko se je začelo novo tisočletje, je Adidas znova “izumil igro”. Poleg ponudbe športnih oblačil za povišanje zmogljivosti, je bil Adidas prvi v panogi, ki je predstavil nov segment življenskega sloga in se osredotočil na športno navdihnjena ulična oblačila. V prihodnjih letih so se rodila nova partnerstva z Yohjiem Yamamotom (2002) in Stello McCartney (2004), skupaj z vznemirljivimi založbami, kot sta Y-3 (2003) in Porsche Design Sport (2007).

2004: Nemogoče? Samo težka beseda.

V eni izmed svojih najpomembnejših marketinških kampanj je Adidas svojim največjim športnikom, vključno z Davidom Beckhamom, Haile Gebrselassie ter Muhammadom in Lailo Ali, omogočil, da se soočijo s svojimi strahovi, porazi in izzivi, da dokažejo, da v resnici nič ni nemogoče (Impossible is nothing). Slogan je postal sinonim za dosego ciljev.

2006: Salomon zapušča družino, končno je tu Rebook

Leto dni po tem, ko sta podjetji Adidas in Salomon šli vsak svojo pot in je bilo slednje skupaj s hčerinskimi podjetji (razen TaylorMade) prodano Amer Sportsu, je Adidas kupil Reebok, vključno z blagovnima znamkama Rockport in Reebok-CCM Hockey in združil dve najbolj cenjeni in znani podjetji v industriji športnih izdelkov. Junija so podjetje preimenovali v Adidas AG.

2009-2012: Iskanje novih soigralcev

Ko ste že odlični, kako postanete še boljši? Nadaljujete z treningom. Ali pa združite moči z nekom, ki dopolnjuje vas in vaše moči. Leta 2011 je Adidas pridobil znamko za zmogljiva zunanja oblačila Five Ten, TaylorMade pa je leta 2009 najprej na svojo stran povabil znamko Ashworth, nato tri leta pozneje pa še podjetje za golf opremo Adams Golf.

2011: Kar spada skupaj, na koncu konča skupaj

Od igrišča do piste, od stadiona do ulice. Blagovna znamka Adidas ponuja oblačila in obutev za vsak šport, vsako modo, vsak slog, ne glede na to, ali ste športnik ali fashionista. In leta 2011 je Adidas prvič v eni kampanji združil šport, ulico in življenski slog, da bi svetu sporočil, kaj pomeni na kocko postaviti vse. “All in” (v njem so sodelovali Lionel Messi, David Beckham, Katy Perry in Derrick Rose) je živel iz ideje, da morate ne glede na vaše cilje ali izzive doseči končni uspeh.

2011: Rebook se osredotoča na svojo fitnes zapuščino

Če je že v vašem DNK, zakaj bi znova izumili kolo? Potem ko je Reebok v osemdesetih letih z revolucionarnimi izdelki in trženjem prevladoval v segmentu fitnesa in aerobike, je podjetje leta 2011 podpisalo dolgoročno partnerstvo s CrossFitom, osnovnim programom za krepitev in kondicijo. Dve leti kasneje so sledile še kategorije aerobike, plesa ter joge in Reebok je bil spet na pravi  poti, da postane najboljša fitnes znamka na svetu.

2013: Neskončne inovacije

Tek se je za vedno spremenil. Velike besede. Zgodovina nam bo povedala, če drži. Adidas je predstavil tekaški čevelj Energy Boost, ki je vseboval popolnoma nov material za oblazinjenje. Material, ustvarjen v sodelovanju z nemškim kemičnim podjetjem BASF, združuje nekdanje nasprotujoče si prednosti mehke in odzivne blazine za izboljšano tekaško izkušnjo.

2016: Vodja z digitalno vizijo

Po 15 letih je Herbert Hainer oktobra leta 2016 štafetno palico predal Kasperju Rorstedu. Po tem ko je osem let vodil nemško podjetje Henkel, je bil Danec dobro sprejet med zaposlenimi, mediji in vlagatelji. Ko so se modna in športna oblačila še naprej razvijala z razvojem zdravja in fitnesa, ki sta se združila v koncept življenjskega sloga, je Rorsted podjetje začel usmerjati k novim uspehom v digitalni dobi, pri čemer se je opiral na že uveljavljeno strategijo “Ustvari novo”.

2017: Fokus na ključnih temeljih

Družba je z odprodajo svoje hokejske blagovne znamke CCM in svojih golfskih blagovnih znamk TaylorMade, Adams Golf in Ashworth nadalje prispevala k svoji strategiji “Ustvari novo” in se osredotočila na svoje temeljne pristojnosti na področju obutve in oblačil ter svojih glavnih blagovnih znamk Adidas in Reebok.

2020… : Spreminjanje sveta na vseh področjih

Znamka nadaljuje s pozitivnim vplivom na družbo, svet in okolje, na kar kažejo tudi akcije in projekti, ki jih v sodelovanju s partnerji znamka organizira, izvaja in vodi. Ena od akcij je End Plastic Waste, preko katere bodo pri Adidasu odpadke prestrežene v svetovnih vodah spremenili v posebne materiale, ki bodo sestavljali linije PrimeBlue in PrimeGreen. Adidas obenem stalno razvija nove tehnologije in materiale, ki športnikom pomagajo pri izpolnjevanju temeljne vrednote znamke: biti boljši.