65 LET SVETOVNO POZNANE IKONE

FIAT praznuje 65. obletnico svojega ikoničnega modela Fiat 500 – simbola novega življenjskega sloga la dolce vita, ki je v električni različici postal vodilni evropski avtomobil na področju električne mobilnosti.

  

»Popolnoma električni Fiat 500 je v prvi polovici leta postal eden najuspešnejših avtomobilov na evropskem trgu električnih vozil,« je dejal Olivier François, izvršni direktor Fiata in izvršni direktor marketinga skupine Stellantis na globalni ravni. »V prvi polovici leta je novi Fiat 500 najbolj prodajan električni avtomobil v Nemčiji, kjer je postal še uspešnejši od domačih električnih avtomobilov. Poleg tega je električni Fiat 500 tudi vodilni avtomobil v Italiji ter med najuspešnejšimi v Franciji in Španiji. To je otipljiv dokaz uspeha in tega, da FIAT svojo pot v smeri elektrifikacije obravnava kot del svojega zgodovinskega družbenega poslanstva. Ustvarili smo mobilnost za vse in smo vodilni na področju mobilnosti v mestih, zdaj pa je naš cilj mobilnost v mestih popolnoma prenoviti in jo narediti bolj trajnostno za vse v skladu z našim prepričanjem, da ‘je zeleno le, če je zeleno za vse.«

Električni Fiat 500, zasnovan in izdelan v Torinu, je simbol italijanske ustvarjalnosti, ki osvaja ljubitelje italijanskih izdelkov po vsem svetu. Električni Fiat 500 je trenutno naprodaj v 38 državah in štirih različnih geografskih območjih, in sicer v Evropi, Latinski Ameriki, na Bližnjem vzhodu in Japonskem. Uspeh tega modela dodatno poudarja 30 mednarodnih nagrad tako splošne javnosti kot tudi strokovnih krogov iz devetih držav. V luči vse večjega osredotočanja na zeleno predelavo je FIAT na svoji poti proti trajnostnejši prihodnosti sklenil pospešiti svojo strategijo elektrifikacije. Globalna znamka ima trenutno celoten nabor elektrificiranih modelov v Evropi, z letom 2024 pa bodo vsi njeni novi modeli električni. Leta 2027 bo ponudba vozil znamke FIAT v Evropi postala v celoti elektrificirana.

Dve novi zgodbi, ki slavita ikono sprememb

FIAT svoji ikoni izreka posebno rojstnodnevno voščilo v obliki dveh novih zgodb, ki na zabaven način prikazujeta, da je električni Fiat 500 resnično avtomobil sprememb. V obeh videih, ki sta na ogled na povezavah »Evergreen« in »The Stick«, nastopa oskarjevec Leonardo DiCaprio, ki je »zeleni« ambasador električnega Fiata 500 že vse od njegove predstavitve. Tokrat je scenarij zastavljen nekoliko drugače in prikazuje, da gre za veselja polno skrb za naš planet in da sta, kot pokaže Leonardo DiCaprio, vožnja električnega avtomobila in zavzemanje za trajnostno mobilnost veseli in vedri nalogi. Na svetu je le en avtomobil, s katerim je dolžnost mogoče spremeniti v nekaj prijetnega: to je električni Fiat 500.

Oglasa, ki ju je ustvarila oglaševalska agencija Leo Burnett, nosita pečat nagrajenega režiserja Martina Wernerja. Glasbena podlaga zanju je izvirna vokalna različica ikonične pesmi La Dolce Vita v izvedbi Nina Rote, in sicer v originalni in še nikoli prej izdani različici iz leta 1962. Odkrili so jo v katalogu italijanske glasbene založbe CAM Sugar, ki hrani dela iz filmske zgodovine, vključno z glasbo maestra Nina Rote z albuma Amarcord, ki je v električnem Fiatu 500 uporabljena kot zvok za sistem zvočnega opozarjanja za pešce (AVAS).