50 LET TOYOTINE PROIZVODNJE V EVROPI

Toyota je pred 50 leti postavila temelj svoje evropske zgodbe o uspehu z ustanovitvijo male tovarne za sestavljanje vozil na Portugalskem. Leta 1971 je namreč Toyota s Salvadorjem Caetanom ustanovila prvo proizvodno točko v Evropi, ki je trenutno znana kot obrat Ovar.

  

Danes, pol stoletja pozneje, je Toyota v svoje proizvodne obrate po Evropi vložila več kot 10 milijard evrov, zaradi česar ima zdaj pomemben proizvodni odtis po vsej celini. V skladu s svojo filozofijo “gradite tam, kjer prodajate” je Toyota v začetku devetdesetih odprla tovarne motorjev in avtomobilov v Veliki Britaniji, od takrat pa se je razširila na Francijo, Turčijo, Češko, Poljsko in Rusijo, s čimer proizvodnja skupaj zajema kar devet lokacij. Toyotino evropsko proizvodno poslovanje omogoča kumulativno proizvodnjo več kot 13 milijonov vozil, kar neposredno nudi službo približno 22.000 ljudem. Hkrati tovarne mreži približno 400 evropskih dobaviteljev zagotavljajo posel v vrednosti več kot 6 milijard EUR. Toyota je v tem času vedno tesno sodelovala z lokalnimi skupnostmi, kjer deluje, in si vedno prizadevala za opravljanje vloge družbeno odgovornega delodajalca.

Vsi Toyotini najbolje prodajani evropski modeli-AYGO, Yaris, Corolla, C-HR in RAV4-so izdelani v Evropi. Skupna proizvodnja se je povečala na približno 800 tisoč avtomobilov na leto, kar je spodbudila nedavna predstavitev modela Yaris Cross. Toyota je bila tudi prvi začetnik pri proizvodnji elektrificiranih vozil v Evropi – Auris Hybrid leta 2010. Danes je približno 59% celotnega evropskega obsega vseh vozil, ki jih Toyota in Lexus prodajata v Evropi, hibridih, večina pa jih je izdelanih v Evropi s strani Evropejcev.