5 NASVETOV ZA POPOLNO ELEKTRIČNO AVANTURO

Ker se bo najbolj množična akcija odhodov na počitnice začela v začetku meseca avgusta, bo veliko ljudi potovalo po cesti v popolnoma električnem avtomobilu. Po podatkih Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA) se je tržni delež električnih vozil v Evropski uniji v prvem četrtletju 2022 v primerjavi z enakim obdobjem lani skoraj podvojil. Iz tega razloga so strokovnjaki SEAT za vas pripravili 5 nasvetov za brezemisijsko potovanje to poletje.

  

Načrtujte svoje potovanje.

Pomembno je, da se pripravite vnaprej. Preučite poti, po katerih se boste vozili, in se prepričajte, kje so polnilne postaje. »Izberite jih nekaj za morebitne postanke na poti, pri čemer upoštevajte voznikove potrebe po počitku in potrebe po polnjenju avtomobila,« priporoča Josep Bons, vodja električnega in elektronskega razvoja pri SEAT S.A. Bolje je, da poiščete več kot eno postajo, če je prva možnost zasedena ali ne deluje.

Predpripravite svoj avto.

Klimatska naprava električnega avtomobila porablja energijo iz baterije, kar pomeni, da bi optimalno upravljanje klimatske naprave avtomobila lahko prineslo daljši doseg. Zato morate v vozilu vzdrževati stalno temperaturo 22 °C. Preden se odpravite na pot, je priporočljivo za nekaj minut odpreti okna, da se avtomobil prezrači. Če med potovanjem pustite okna dvignjena, boste optimizirali doseg z zagotavljanjem boljše aerodinamične zmogljivosti. “Pred odhodom dvignite okna in postopoma vklopite klimatsko napravo, dokler vozilo ne doseže 22 °C,” pravi inženir. “Ta nasvet vam bo pomagal prihraniti življenjsko dobo baterije med potovanjem,” dodaja.

Popolnoma ga napolnite.

Zapustite dom s popolnoma napolnjenimi baterijami. Kljub temu priporočamo, da je med potovanjem raven napolnjenosti vedno med 30 % in 80 %. “To vam bo prihranilo čas na postaji, saj je zadnja faza polnjenja najbolj zamudna,” pravi Josep.

Vozite učinkovito.

Učinkovita vožnja je vedno priporočljiva za trajnostno izkušnjo vožnje, vendar bo pripomogla tudi k varčevanju z energijo baterije. “Potrpežljivost je ključna,” pravi Josep. Dodal je: “Če popustite stopalko za plin in se izognete močnemu zaviranju, bo baterija trajala dlje.”

Izkoristite svoj prosti čas.

Ni nujno, da je polnjenje dolgočasno. Kot pravi Josep, “lahko traja le 20 minut, odvisno od polnilnika. S počasnimi polnilniki bo trajalo od 6 do 8 ur,” vendar je ključno, da ta čas kar najbolje izkoristite. Odvisno od izbrane možnosti in ob predhodnem načrtovanju poti si lahko med polnjenjem vzamete čas za uživanje v sladoledu, ogled znamenitosti ali preživljanje časa s prijatelji, družino ali sopotniki. Lahko je tudi dobra priložnost, da se baterija napolni čez noč, medtem ko počivate v butičnem hotelu.

Kako učinkoviteje napolniti vaše vozilo?