2023, LETO INOVACIJ

BMW Group je vsem ljubiteljem in uporabnikom znamke predstavil prva vozila v pilotni floti, ki bodo v promet šla letos. Po štirih letih razvojnega dela vozilo BMW iX5 Hydrogen in razvojni projekt vstopata v svojo kritično naslednjo fazo.

  

Flota manj kot 100 vozil bo nato mednarodno uporabljena za predstavitvene in poskusne namene za različne ciljne skupine. Ta aktivna izkušnja vožnje bo torej prva priložnost za ljudi, ki niso vključeni v razvojni proces, da pridobijo neposreden vtis o tem, kaj ponuja BMW iX5 Hydrogen.

“Vodik je vsestranski vir energije, ki ima ključno vlogo v procesu energetskega prehoda in s tem pri varovanju podnebja. Navsezadnje je to eden najučinkovitejših načinov shranjevanja in transporta obnovljive energije,” je povedal Oliver Zipse, predsednik upravnega odbora BMW AG. “Ta potencial bi morali izkoristiti tudi za pospešitev preobrazbe sektorja mobilnosti. Vodik je manjkajoči kos v sestavljanki, ko gre za mobilnost brez emisij. Ena tehnologija sama po sebi ne bo dovolj, da bi omogočila podnebno nevtralno mobilnost po vsem svetu.”

BMW iX5 Hydrogen, razvit na podlagi trenutnega BMW X5, je bil prvič predstavljen kot koncept na sejmu IAA leta 2019. Začetni prototipi so bili nato na ogled na sejmu IAA Mobility 2021, kjer so ga lahko obiskovalci izkusili v akciji kot shuttle vozilo. Njegov sistem vodikovih gorivnih celic je dodaten dokaz vodilnega strokovnega znanja in izkušenj skupine BMW Group na področju tehnologij električnega pogona. Skupina BMW si sistematično prizadeva za razvoj tehnologije vodikovih gorivnih celic kot dodatne možnosti za lokalno individualno mobilnost brez emisij v prihodnosti.

BMW Group tudi sicer proizvaja visoko učinkovite sisteme gorivnih celic za pilotno floto v svojem internem kompetenčnem centru za vodik v Münchnu. Ta tehnologija je eden od osrednjih elementov v BMW iX5 Hydrogen in ustvarja visoko neprekinjeno moč 125 kW/170 KM. BMW Group sicer nabavlja posamezne gorivne celice pri Toyota Motor Corporation. Podjetji namreč že vrsto let uživata v partnerstvu, za katerega je značilno zaupanje, od leta 2013 pa sodelujeta na področju pogonskih sistemov na gorivne celice.

Vodik, potreben za oskrbo gorivne celice, je shranjen v dveh 700-barskih rezervoarjih iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP). Ti skupaj sprejmejo skoraj šest kilogramov vodika, kar je dovolj, da ima BMW iX5 Hydrogen doseg 504 km v ciklu WLTP. Polnjenje rezervoarjev za vodik traja le tri do štiri minute – tako lahko BMW iX5 Hydrogen zagotovi užitek v vožnji, po katerem je BMW znan, tudi na dolgih razdaljah, z le nekaj kratkimi postanki na poti.

Kot zanimivost, BMW iX5 Hydrogen izdelujejo v pilotni tovarni BMW Group v Centru za raziskave in inovacije (FIZ) v Münchnu. To je vmesnik med razvojem in proizvodnjo, kjer je vsak nov model blagovnih znamk podjetja izdelan prvič. Tam dela okoli 900 ljudi v sektorju za razvoj karoserije, montažo, izdelavo modelov, izdelavo konceptnih vozil in aditivni proizvodnji.