110 LET URARSKIH INOVACIJ IN PREMIKANJA MEJA

Seikova ura Laurel, predstavljena leta 1913, je prevzela urarsko industrijo, saj je izstopala od žepnih ur, ki so takrat prevladovale na sceni. Kintaro Hattori, ustanovitelj podjetja, je namreč oblikoval kos, ki velja za prvo japonsko ročno uro, kljub dejstvu, da je njen mehanizem zasnovan za majhne žepne ure. V čast svoje 110. obletnice Grand Seiko zdaj ponuja omejeno izdajo modela.

  

Prenovljena ura, poimenovana Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition, ponuja osupljiv vintage profil. Referenca SBGW295 je tako nameščena v 38 mm ohišje iz briljantnega titana, kot poklon napredku v tehnologiji materialov (material ustvari lahko ohišje, ki je odporno proti koroziji in praskam). Natančnejši pregled razkrije ukrivljeno, s tehniko urushi lakirano številčnico z zlatimi oznakami ur maki-e. Za boljšo berljivost sta minutni in sekundni kazalec ročno ukrivljena navzdol proti številčnici.

Lak Urushi je povezan s tradicionalno japonsko izdelavo in ga je mogoče izslediti vse do japonskega obdobja Jomon (13.100 pr. n. št.–400 pr. n. št.). Lak, uporabljen v uri, je bil v celoti pridobljen na Japonskem, kar je nenavadno glede na to, da se večina urušijev proizvede drugje. Grand Seiko je kot zanimivost laku dodal železo, da je dosegel črno črno barvo številčnice ure 110th Anniversary, ki je bila dodatno izboljšana s posebno obdelavo, ki preprečuje spreminjanje barve skozi čas.

Medtem je mojster urushija Isshu Tamura oživel urne markerje maki-e. Da bi dosegel 3-D učinek, je naložil plasti laka eno na drugo in ustvaril markerje in oznako znamke Grand Seiko ob 12. uri. Nato je bilo na vrh teh elementov naneseno 24-karatno zlato, natančno polirano s posebnim orodjem.

Ura 110th Anniversary Limited Edition pa poleg lepega videza ponuja tudi mehanizem, ki je videzu primeren. Ura, ki je opremljena z ročno navijajočim se kalibrom 9S64, ponuja natančnost od +5 do -3 sekund na dan in deluje pri frekvenci 28.880 vph z življenjsko dobo baterije 72 ur. Gibanje je vidno tudi skozi odprto hrbtno stran ohišja.

Za konec lahko za spremembo videza zamenjate paščke, ki so priloženi uri. Prvi vključuje yoroiori, tradicionalno japonsko tehniko tkanja, ki se uporablja za izdelavo samurajskih oklepov, med tem ko je druga možnost izdelana iz mehkega, teksturiranega in udobnega usnja.

Ura Seiko Watchmaking 110th Anniversary Limited Edition, omejena na 500 kosov, bo na voljo naslednji mesec. Za več informacij obiščite spletno mesto Grand Seiko.