100 LET ZAPUŠČINE BMW MOTORAD

Glavni oblikovalec BMW Max Friz je začel delati na prvem pravem motociklu BMW že decembra 1922. Poganjal ga je zračno hlajen dvovaljni štiritaktni bokser motor. R 32, originalni motocikel BMW, je nato debitiral septembra 1923. To je pomenilo začetek proizvodnje motociklov BMW in začetek fantastične zgodbe o uspehu. Danes, 100 let kasneeje, BMW Motorrad ponuja R nineT Roadster in R 18 Cruiser z velikim boxerjem v različicah 100 Years Edition v spomin na 100 letno dediščino podjetja. Oba modela sta omejena na 1923 enot na kos, številko, ki se priklanja letu ustanovitve BMW Motorrad.

  

BMW R nineT 100 Years

Neomajna predanost BMW Motorrad bokserskemu motorju in 100 let proizvodnje motociklov sta vplivala na minimalističen oblikovalski jezik R nineT. Pokončen položaj pri vožnji, majhen rezervoar, vrhunski materiali in elegantne oblikovne poteze klasičnega dizajna roadsterja so strokovno poskrbeli za izjemno platno, veliko več edinstvenih lastnosti pa spremeni novi R nineT 100 Years v izjemno jubilejno izdajo. Dvovaljni, zračno/oljno hlajeni boxer motor z močjo 80 kW (109 konjskih moči) ostaja srce vozila, ikonični motor  jubilejne izdaje pa spremljajo velik izbor nastavitev in zapletena površinska ideja. Uporaba lakiranih v povezavi s kromiranimi površinami sega približno 100 let nazaj v motociklistično industrijo. Kromirane površine, ki so običajno sestavljene iz bakrene, nikljeve in končne kromirane prevleke, se odlikujejo po trdoti in posledično veliki vzdržljivosti, kot tudi po odlični odpornosti proti koroziji in, kar je najpomembnejše, po briljantnem zrcalnem sijaju . Posledično so oblikovalci od poznih dvajsetih let 20. stoletja do danes pogosto uporabljali krom v povezavi z vrhunskimi barvami. BMW Motorrad vrača to neverjetno interakcijo barve in kroma z novima BMW R nineT 100 Years in R 18 100 Years, kot tudi s površinskim dizajnom Classic Chrome. Ščitniki za kolena in ploščica »100 Years« ob tem dopolnjujejo rezervoar s kromirano notranjostjo. Sedežna »grba« je prav tako prekrita s vintage kromom, med tem ko je pokrov sprednjega kolesa z dvojno oblogo prevlečen s črno in ima belo notranjost. Vrhunski videz dopolnjuje sedežna klop v dvobarvni mešanici črne in temno rdeče oxblood.

To barvno simfonijo lepo dopolnjujejo številni črni deli, vključno s cevmi vilic, cevmi za dovod zraka in različnimi deli Option 719. R nineT 100 Years za konec ponuja možnost koles 719 Classic, ki ponuajo črne anodizirane obroče, paket rezkanih delov 719 Shadow, ki zajema rezkane pokrove glave cilindra, pokrove ohišja motorja, nosilce sedežev in čep za dolivanje olja, ter paket 719 Shadow II, ki ponuja nastavljive ročice in sistem opore za noge, pokrove ekspanzijske posode in ogledala. Paket Comfort z ogrevanimi ročaji, tempomatom in načini vožnje Pro skupaj s prilagodljivimi smernimi lučmi zaokrožuje obsežno opremo modela Edition.

BMW R 18 100 Years

Bokser motor s 67 kW (91 KM) z največjo delovno prostornino, ki jo je BMW Motorrad kadarkoli vgradil v motocikeel, je najpomembnejša značilnost R 18 100 Years. BMW R 18 si hkrati izposoja lastnostni znanih modelov BMW, kot je BMW R 5, tako glede delovanja kot videza. Ponovno se namreč osredotoča na najpomembnejše dele vožnje motocikla: čisto tehnologijo brez dodatkov in bokserski motor kot središče užitka v vožnji. V jubilejni izdaji R 18 ima veliki boxer tudi veliko dodatnih funkcij in visokokakovosten koncept površine. R 18 100 Years sicer uporablja enako barvno shemo Classic Chrome kot jubilejni model R nineT. To pomeni, da ponuja črno barvo, visokosijajne kromirane površine, bele dvojne črte in značko »100 Years«. V duhu Classic Chrome je ideja barva-na-kromu uporabljena tudi na pokrovu zadnjega kolesa, ki ga enako krasita dve beli črti. Pokrov sprednjega kolesa, stranski pokrovi in sprednji blatnik so povsem črni, slednjega pa prav tako krasi bela dvojna črta. Sedež Option 719, ki je oblazinjen v črni in temno rdeči ter ponuja visokokakovosten diamantni relief, se dobro prilega črni celoti.

Kot poklon tradiciji BMW Motorrad so tudi motor, ohišje menjalnika in pogon zadnje osi črni. Točno ime odtenka se glasi “Avus Black,” poklon legendarnemu hitremu dirkališču v Berlinu, kjer je BMW Motorrad nekoč dosegel velike uspehe na dirkah in kjer še vedno stoji spomenik Avus z voznikom BMW Motorrad Ernstom Hennejem. V Berlinu je tudi tovarna, ki izdeluje motorna kolesa BMW. Tovarna v Berlin-Spandauu ni le kraj za izdelavo »stvari«, ampak je tudi glavna globalna lokacija, na kateri izdelujejo motocikle BMW Motorrad. Številni kromirani deli iz izbirne možnosti Chrome se dobro ujemajo z R 18 100 Years. Priključki krmila, prestavne ročice in ročice nožne zavore, objemke krmila, uteži krmila, ogledala, glavni zavorni cilindri, zavorne čeljusti, pokrovi ohišja motorja, pokrovi glave cilindra in obloge sesalnega razdelilnika namreč vse ponujao visokokakovostno in dolgotrajno galvansko površinsko prevleko. Druge značilnosti BMW R 18 100 Years vključujejo kromirane zadnje dušilce zvoka Akrapovič s perforiranimi obrobami izpušnih cevi v slogu logotipa znamke BMW, med tem ko prilagodljiva smerna luč, pomoč pri vzvratni vožnji, elektronski tempomat in ogrevani ročaji Headlight Pro zagotavljajo varnost in udobje.

Z modelomaa R nineT in R 18 v »Heritage experience world« BMW Motorrad spoštuje svojo 100-letno zgodovino in tradicijo, ki je neločljivo povezana z legendarnim bokserskim motorjem. Tudi tovarna BMW Motorrad v Berlinu, kjer so v zadnjih 50 letih izdelali skoraj vse motocikle BMW, je polna zgodovine in tradicije. Ikonični dizajn in nezamenljiv bokserski motor kažeta, da gre za korenine BMW Motorrad, za oblike in podrobnosti, ki prihajajo iz preteklosti, za pristno izkušnjo vožnje in za reduciranje motociklov do najosnovnejših delov. Skratka, svet izkušenj Heritage se nanaša na edinstven način pogleda na življenje, ki ga oblikuje legendarni boxer motor.